Чим краще утеплити балкон чи лоджію?

Давайте розглянемо, який саме утеплювач вибрати для утеплення балкона чи лоджії. При тому, що більшість теплоізоляційних матеріалів володіють, практично, однаковими характеристиками, є суттєві відмінності в їх ціні, товщині, а також простоті роботи з ними. Природно, що краще вибирати те, що буде коштувати недорого але дасть відмінний ефект.

Для чого нам потрібен утеплювач?

Утеплити кімнату - це одне, а ось придбати матеріали для утеплення балкона - це вже інше. Житлова кімната, утеплена зовні, стане тепліше мінімум на 5-10 градусів, при цьому тут вже не повинно бути вологості і грибка.

 

А ось балкони і лоджії утеплюють з двох причин:

 

1. Це простір буде використано в якості продовження кімнати.
2. Тут можна влаштувати комору для овочів, виходити сюди для отакої комфортної прогулянки, а також для того, щоб нормально сушити білизну.


Значить, для першого варіанту потрібно комплексне утеплення, у тому числі наявних стін, а також підлоги і стелі. Для другого варіанту можна тільки утеплити парапет.

Як і чим утеплити балкон, щоб розширити простір квартири

У тому випадку, коли зноситься одна з несучих стін (на всю ширину балкона або його частину), ми рекомендуємо зробити на балконі теплу підлога, краще інфрачервону, але можна і звичайну електричну і використовувати по всьому периметру балкона теплоізоляційні матеріали великої товщини і високої теплопровідності.

 

Як і чим утеплити звичайний балкон?

 

Для утеплення балкона або лоджії, які залишаться у своїх межах, тобто без розширення, ми рекомендуємо використовувати ті ж матеріали, тільки можна трохи заощадити на їх товщині.

 

А ось скупитися на супутніх матеріалах ми би не радили. Дотримання технології - запорука гарного кінцевого результату, яке дозволить якісно утеплити простір.

Який утеплювач краще?

Матеріали для утеплення можна поділити на

- рулонні,
- листові,
- рідкі.
Хоча цей розподіл умовний, так як, наприклад, базальтові плити мають кілька ступенів жорсткості і можуть бути, як рулонним матеріалом, так і плитою для утеплення.

Це, практично, всі існуючі теплоізоляційні матеріали.


Тепер спробуємо розібратися у всіх видах утеплювачів і який же серед них буде кращий.

Скловолокно

Часто скловолокно називають скловатою. Як можна пам'ятати з дитинства, це така м'яка вата, але потім від неї свербіли руки, а при контакті з одягом, також і одяг "кусався". Ця властивість залишилася у неї навіть після зміні назви. Крім цього скловолокно має такі такі властивості:

 

- володіє хорошою шумоізоляцією,
- непогано, навіть дуже, зберігає тепло,
- має високу стійкість до різних шкідливих впливів.


За структурою воно пружне, волокна мають багато порожнин. Один недолік, якщо скловолокно намочити і залишити на сонці, то воно помітно усохне. Тому, робимо висновок: для утеплення балкона підходить, але цей утеплювач потрібно буде відразу чимось покривати.

Мінеральна вата

Це рулонний утеплювач (зараз є і порізиний стандатрих розмірів), який роблять з базальтових з'єднань. Іншими словами, він є осучасненим матеріалом з різновиду скловата. Властивості базальтової (мінеральної) вати:

 

- низька теплопровідність,
- можливість витримати високі температури,
- негорючість,
- не виділяє дрібних сполук, тому вважається абсолютно нешкідливою для людини.

 

Нею легко можна утеплити парапет балкона або лоджії, а також підлогу. А ось для стель вона не підійде.

Пінопласт

Як можна знайти інформацію в інтернеті, іноземне слово «пінополістирол» - це наш совдепівський пінопласт. Принцип його створення заснований на внутрішньому збереженні повітря (тому в ньому так багато порожнеч), що тримається за рахунок великої кількості з'єднаних між собою кульок.

 

Якщо прочитати ще раз попереднє речення, то може вийте якісь труднощі розуміння. Ззагалом, звичайна пластмаса стала повітряним пінопластом і тепер може бути використана для утеплення, наприклад, стін, стелі, парапету і підлоги балкона, а також лоджії.

 

До основних характеристики пінопласту можна віднести:

 

- відмінно зберігає тепло;

- легкий;
- практично, не горить (але надіятися на те, що не думати про техніку безпеки при утепленні балкону чи лоджії не потрібно, це велика помилка)
- витримує великі навантаження на стиск (залежно від густини пінопласту та його товщини).

Полістирол екструдований

Це вже утеплювач нового покоління. Будучи відмінним теплоізоляційним матеріалом, він володіє підвищеними властивостями, такі як:

 

- вологонепроникності,
- низької теплопровідності,
- високої міцності.


Цей утеплювач товщиною 3 сантиметри за своїми властивостями може бути прирівняний до пінопласту товщиною від 10 сантиметри. Полістирол має різні назви. Ось пара з них: ізоплекс, тімплекс. Серед засобів для якісного утеплення балкону чи лоджії він, безперечно, кращий або один з них.

 

Виробники люблять радувати своїх споживачів різною колірною гамою екструдованих матеріалів для утеплення. Умовним недоліком можна назвати те, що такий утеплювач коштує дорожче.

Це важливо! З ним легше працювати в рази, так як він не колеться і не кришиться. Термін його експлуатації на порядок вище. Крім іншого, ним можна утеплити балкон і якийсь часом не обшивати его. Екструдоровані пінополістирольні матеріали абсолютно байдужі до атмосферних явищ.

Піноізол

Ці дрібнопористий полімерний матеріал апріорі заявлений виробниками, як не тільки засіб для утеплення, але і шумоізоляції. Не знаю, наскільки потрібна шумоізоляція стін лоджії, але 10 сантиметровий полімерний утеплювач володіє такими ж теплоізоляційними властивостями, що і цегляна кладка товщиною (увага) в 2,5 метра. Ось так то!

 

Що ще йому властиво:

- одна з найнижчих теплопровідності,
- висока шумоізоляція (матеріали використовують навіть в машинах, коли забирають зайві шуми),
- надзвичайна міцність.

 

Як не диво, висока ціна на весь спектр таких товарів. Працювати з цим матеріалом можна, коли є необхідність утеплити парапет і підлогу лоджії або балкона. Для стін і стелі він не підійде, так як випускається в рідкому вигляді. Для його заливки потрібні чіткі межі, тобто каркас, куди піноізол може бути вилитий.

Як утеплювач для балкона він, швидше, рідкість. Тому, що для повноцінного процесу утеплення потрібна спеціальна установка, яка б подавала піноізол. Тому краще, звернути увагу при утпеленні балкону чи лоджії на що-небудь інше, не менш тепле.

Пінополіуретан

Цей утеплювач - теж різновид пінних матеріалів. Безперечний плюс у проникненні в будь-які щілини, розширення та застигання. Іншими словами, для найретельнішого утеплення такі матеріали незамінні, але для лоджії або балкона це досить важко зробити через відсутність спеціальної установки. Купувати її для того, щоб один раз утеплити підлоги лоджії, не рентабельно.

 

І тим не менше властивості пінополіуретану:

 

- збереження своїх характеристик при великій різниці температур,
- дуже низька теплопровідність,
- хороша гідроізоляція,
- відмінна шумоізоляція,
- повна нетоксичність.

Висновки

В цій статті було перераховано всі найвідоміші матеріали для утеплення стін, стель, підлог. Видно, що у всіх дуже схожі характеристики. Різниця в ціні і товщині матеріалів. Не люблю нав'язувати свою думку, але коли просять порадити, який же краще купити утеплювач для балкона або лоджії, відверто можемо сказати - будь-який. Адже для утеплення балкону потрібно вибрати не лише матеріал утеплювача але і провести правильний його монтаж.

 

Увага! Утеплити той же балкон з успіхом можна і самим недорогим матеріалом. Тому, який утеплювач брати? Той, на який вистачить грошей.

Єдине, що радимо подумати про товщину. Пінопласт для стін додасть їм обсягу, якщо це не бентежить, то чому б і ні? Ну і витратитися на дорогий утеплювач потрібно тоді, коли балкон (лоджія) будуть продовженням стін кімнати.

 

Якщо у Вас виникли запитання щодо можливості утеплення Вашого балкону чи лоджії, а також при виборі матеріалів для утеплення, фахівці з компанії "Євро Балкон" будуть раді надати Вам консультацію.

Rating: 10

Якщо Вам сподобалася стаття, то поділіться нею у соціальних мережах аби Ваші друзі також мали змогу прочитати її для себе.